
Les Terres dels Comtes de Segur. L'Orientació Topogràfica.
Un cop familiaritzats amb el terreny i introduïts dintre del context històric, als alumnes, i de manera aleatòria, se'ls repartiran els rols del joc i amb aquests podran complir les seves missions. Per realitzar la missió caldrà fer pactes, associacions, gremis i fins i tot caldrà anar a trobar objectes necessaris per poder continuar la missió; però no serà fàcil, ja que aquests objectes seran els mateixos alumnes/personatges medievals que els tindran custodiats.
Els nois i les noies es mouran per tota la finca del Casal de la Salle i el Molí de la Roda amb la finalitat de complir l'objectiu del petit grup amb l'única ajuda del mapa topogràfic, la brúixola i el petit grup per resoldre qüestions.
Si es tria l'opció amb dinar, els nois i noies viuran l'experiència d'un àpat a la Residència dels Comtes de Segur.
Observacions
- L'activitat no es pot fer en cas de pluja.
- Els alumnes han de dur roba adequada al clima de l'interior i sabata còmode per caminar i córrer.
- Es poden facilitar els personatges amb antelació a l'escola i així poden venir caracteritzats (disfresses de l'època).
- Durada: 3 hores (matí o tarda).
Joc de rol on cada alumne serà un personatge del segle XV amb una finalitat concreta que haurà de resoldre amb l'ajuda del petit grup i la interpretació topogràfica del terreny.
- Aprendre a orientar-se amb un mapa topogràfic.
- Aprendre a trobar el perfil entre dos punts d'un mapa topogràfic, calcular la distància entre dos punts, localitzar i situar elements del paisatge dins del mapa.
- Entendre les relacions jeràrquiques medievals.
- Conèixer diferents rols medievals.
Ciències socials, geografia i història
- Lectura i interpretació de mapes, plànols i imatges de diferents característiques i suports.
- Anàlisi i valoració de diferents realitats i sistemes d'organització social, política i econòmica passats i presents, per contribuir a la construcció d'una societat més justa, solidària i democràtica.
- Desenvolupament d'estratègies en la resolució de problemes.
- Configuració de la pròpia identitat personal, social i cultural, amb els referents culturals i històrics disponibles del seu entorn.
- Treball previ a l'activitat: treballar les relacions entre persones en l'època tractada, donant especial importància als conceptes de la societat feudal.
- Treball mitjançant el joc de rol: la societat feudal i el mapa topogràfic. L'activitat es farà en gran grup i petits grups i la participació activa d'acompanyants i professors.
Un monitor guiarà l'activitat i la dinamitzarà. Els responsables del grup tenen un paper actiu en la dinamització.
Més informació
Comments
Log in or create a user account to comment.