Copons

Una passejada tranquil·la per Copons ens transmet que estem envoltats d’història. Un gran nombre de cases nobles, façanes blasonades i amb brancals de pedra picada ens parlen de segles de prosperitat.

El mateix Ernest Lluch deia que Copons “té un passat que no passa ni per les seves cases ni el tarannà dels seus habitants” i ens recorda que “el segle XVIII fou per a Copons una llarga època de prosperitat per la inversió de les rendes obtingudes per negociants i comerciants coponencs”. Francisco de Zamora va descriure el Copons del segle XVIII afirman que “... aprovechan las aguas para dos molinos harineros y otro de papel...Todas las casa son nuevas, hechas de piedra y buena argamasa...Las mujeres van vestidas con más aseo y de ropas más finas que el resto de esta Segarra...este lugar llamado de las amazonas, porque todos los hombres están fuera de la villa esparcidos por el Reyno i Indias...”

Els homes de Copons del XVIII no eren simples traginers o llogaters de mules, com ens recorda Assumpta Muset: “la immensa majoria d’ells apareixen instal·lats en diferents places de la monarquia, regentant establiments especialitzats en la comercialització de manufactures catalanes... sempre se’ls cita com a negociants, comerciants i esporàdicament, també com a marxants”.

Ara podem entendre millor aquesta singular configuració urbanística, ara entenem el perquè d’aquests grans casals, d’aquesta sensació de trobar-nos en una població de noblesa popular. Els coponencs del XVIII van instal·lar comerços a Valladolid, Santiago, Madrid, San Sebastià, Zamora, Salamanca, Ciudad Rodrigo, Càceres, Segovia, la Corunya, Burgos i en moltes altres poblacions de la península, i sí senyor, això es va deixar notar al poble d’origen. Aquesta fama que tenim els catalans de bons comerciants i que en qualsevol racó obrim una botiga de betes i fils és de fet una realitat ben antiga, i de la qual aquells coponencs del set-cents no es poden pas desvincular.

Però Copons també és una comunitat plena de vitalitat, amb uns habitants orgullosos del seu passat, però també actius i sobretot participatius en les coses del seu poble. Deixeu-vos caure a la festa dels traginers i comerciants i ho podreu comprovar de primera mà!!! I també és un poble en què sortir a la fresca a fer-la petar amb els veïns és un fet habitual, com també ho és anar a collir els tomàquets a l’hort regat per les basses dels antics molins, i sentir a la mestra cantar cançons als petits de la flamant llar d’infants... Simplement Copons també és un poble com els de sempre i val la pena que el visitant en gaudeixi.
Web del municipi

Agenda

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

01 September 2023

-- No hi ha entrades a l'Agenda per aquest dia --
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació