Alta Anoia / Municipalities / Sant Martí de Sesgueioles

Sant Martí de Sesgueioles

El seu origen etimològic prové de Martinus, nom propi de persona, i del llatí (ip)sas eclesiolas, esglésies petites. La seva economia s’ha basat històricament en l’agricultura, tot i que en diverses centúries (XVI-XVII i XVIII) la indústria tèxtil ha provocat una significativa expansió econòmica. El juny de 1857 va arribar la línia del ferrocarril que comunica Barcelona i Saragossa, tot i que no fou fins al 1860 que s’hi va aturar la primera locomotora, i que no s’hi aturaren trens regularment fins el 1917, quan es va construir l’estació.

Si observem el seu escut municipal podem entendre gran part de la seva evolució com a poble i els trets més identificatius de la seva personalitat. Aprovat l’any 2000, inclou un cavall d’argent damunt d’un fons de gules, vermell segons l’heràldica, ja que el cavall és un dels atributs de Sant Martí, el patró de la localitat i un dels símbols d’una població de tipus agrícola. L’escut està presidit per una corona comtal, ja que la població actual va sorgir al final del segle XII o inicis del XIII com una vila reial fundada pel rei Pere el Catòlic, en un espai situat a l’altra banda de camí, avui carretera, desmembrant-se de l’antic terme del castell de Vilallonga. La població va créixer a l’entorn d’un petita església avui desapareguda dedicada a Sant Martí, l’únic testimoni que hauria perdurat d’un conjunt d’esglésies eremítiques que haurien estat situades en aquest territori i les quals únicament han quedat referenciades en el nom de la població, Sesgueioles.

Però Sant Martí, ineludiblement, sempre serà el poble del campanar sense església i el de l’església sense campanar. No és que per vestir un sant en desvestissin un altre, sinó que el creixement de la població va propiciar la construcció d’un temple parroquial més gran, sense que s’arribés a construir la torre del campanar que havia d’aixecar-s’hi annexa, i es va deixar dempeus l’antic campanar, el de l’església vella. Aquest fet merament anecdòtic s’ha convertit sens dubte en un dels trets més identificatius de la població; una població que ben mereix una visita, que mereix que el visitant gaudeixi de la tranquil•litat i la serenor d’un poble acollidor, a peu d’una antiga via de comunicació i que conserva les seves arrels, profundament segarrenques.Web del municipi

Agenda

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Events propers

-- No hi ha entrades --
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació