Alta Anoia / Points of Interest / Església de Sant Pere de l'Arç i el seu retaule

Punt d'Interès

Església de Sant Pere de l'Arç i el seu retaule

Autor: Administració Alta Anoia

L’actual edifici del segle XII, però documentat des del 1038, és d’una única nau, capçat per un absis semicircular, amb decoració llombarda d’arcuacions cegues i lesenes extremadament curtes. Les reformes del segle XVIII comportaren la substitució de la primitiva volta, mentre que el 1886 s’alterà la porta d’accés. A la part de ponent, el campanar també és de factura moderna.

L’església està presidida pel retaule principal barroc dedicat a sant Pere, realitzat el 1642 (segons apareix inscrit al mateix retaule) i policromat el 1649.Entre d'altres, es va utilitzar la tècnica coneguda com estofar, que consisteix a  aplicar una capa de pa d’or, al damunt de la qual es pinten diversos  motius o simplement un color llis que, un cop sec, es raspa amb el garfi  per fer aparèixer de nou el pa d’or inicial.

La seva estructura és de fusta, tallada i recoberta de guix i cola, que posteriorment fou daurada i policromada. Està estructurat en tres pisos, dividits en cinc cossos i un coronament.

Al primer nivell o sòcol, d’esquerra a dreta, hi trobem un relleu de sant Pere amb els seus atributs, les restes d’unes grans claus; a continuació trobem les escales que porten al manifestador amb el sagrari, i finalment un relleu de sant Pau sobre la porta que dóna accés a la sagristia.

Al segon pis, trobem un primer relleu que representa el lliurament de les claus que Jesús fa a Sant Pere en presència dels apòstols, una fornícula amb una imatge moderna de sant Antoni Abat coronada per un petit relleu de l’Epifania, el manifestador, una altra fornícula amb una imatge moderna de Sant Isidre, culminada per un petit relleu de sant Roc i sant Sebastià acompanyats d’un àngel, i un plafó on es representa la vocació de Sant Pere, el qual es presenta agenollat davant Jesús amb un fons d’onades al fons.

Al tercer pis trobem un relleu amb l’aparició de Jesús a sant Pere, amb unes grans torres i un campanar com a fons de l’escena; una altra fornícula buida, la imatge de sant Pere apòstol realitzada en època posterior al retaule; una altra fornícula sense cap escultura al seu interior, i un plafó amb una escena que representa el martiri de Sant Pere, quan es crucifixat cap per avall. Al coronament destaca al cos central un relleu de la Crucifixió, amb el Pare etern flanquejat per sengles medallons amb les claus de sant Pere i unes branques d’arç.

En les columnes que separen els carrers centrals es llegeix la data de 1793, possiblement corresponent a l’any de la seva primera restauració.

A l'interior d’aquesta església també es conserva el retaule renaixentista de la Verge del Roser, del segle XVI, de tres cossos amb pintures sobre taula i una imatge moderna de la Verge i l’altar del Sant Crist, del segle XVIII, a més d’una creu processional d’argent.

 

Localització:  Sant Pere de l'Arç.  

Accès: Fàcil

Visita: Exterior i lliure. Si voleu fer una visita guiada a l'interior de l'església romànica de Sant Pere de l'Arç i que us expliquin totes les particularitats del seu Retaule, feu click aquí.

 • Currently 5 out of 5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Rating: 5/5 (1 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Comments

No comment. Be the first to comment on Església de Sant Pere de l'Arç i el seu retaule !

Log in or create a user account to comment.

Related Information

L'Era de Cal Marianet
 • Currently 5 out of 5 Stars.
Cal Farrés: Les Corts
 • Currently 4.5 out of 5 Stars.
Cal Farrés: La Farraja
 • Currently 5 out of 5 Stars.
Cal Ros
 • Currently 4.5 out of 5 Stars.
Geocaching: La Font d'Aleny
 • Currently 5 out of 5 Stars.
Nucli històric d'Aleny
 • Currently 5 out of 5 Stars.
Església de Sant Miquel d'Aleny
 • Currently 5 out of 5 Stars.
Les Quadres
 • Currently 5 out of 5 Stars.
Capella de Sant Joan de les Quadres
 • Currently 5 out of 5 Stars.
Accommodation Activities Points of Interest

Directions

Des de:
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació