Alta Anoia / Points d'Intérêt / Roca foradada del Collet dels Pastors

Punt d'Interès

Roca foradada del Collet dels Pastors

Autor: Administració Alta Anoia

Aquest tipus de forats excavats per l’home a la roca, han estat identificats en ocasions com coves sepulcrals, en d’altres com eremitoris altmedievals o com simples fornícules utilitzades d’oratoris i fins i tot com forns de pa.

A la part nord de la comarca de l’Anoia hi ha un gran nombre d’aquest tipus de forats, identificats per la major part de treballs d’investigació com eremitoris altmedievals. Aquesta proposta contrasta amb el fet de trobar-nos en un territori que, malgrat ser petit en dimensions, presenta un gran nombre d’aquest tipus de construccions, fet clarament contradictori amb la vida eremítica que requeria recloure’s lluny del tracte amb els homes; per altra banda, una densitat tant alta d’eremitoris hauria d’haver estat l’embrió d’un gran centre medieval de culte cristià, que tampoc no trobem en aquesta zona. Una altra hipòtesi de treball considera que originàriament la majoria són coves prehistòriques destinades a enterraments, i que posteriorment foren reutilitzades fins i tot com llocs d’hàbitat, amb la mateixa funció que les barraques de vinya o de pastor existents encara a les nostres contrades. Alguns d’aquests forats, amb la boca de forma subrectangular o gairebé circular, conserven restes de fum a les parets, ràfecs i canals per desviar l’aigua, solcs i curvatures per encaixar una llosa-fusta com a porta i encaixos per situar una barra de fusta per refermar el tancament.  Aquest forat en concret, està situat a peu de la carrerada que comunicava la Portella amb Còdol-Rodon i Seguers, en un turó conegut com collet dels pastors, dominant tota la plana del Benet, al límit dels termes dels Prats de Rei i Sant Pere Sallavinera. A l’altra banda de camí, i ja dins del terme dels Prats de Rei, també es conserva un altre forat d’aquest tipus, fins avui inèdit, amb una paret de pedra seca que protegeix l’obertura.

El gran nombre de forats excavats a la roca que es coneixen en aquesta zona tenen elements en comú, com són la seva situació a peu d’una antiga via de transhumància, la seva ubicació, dominant grans zones de pastures, i la toponímia ramadera dels llocs on estan situats. Aquest conjunt d’elements, als quals cal afegir la gran densitat d’aquest tipus de forats en aquesta zona, corroboren com a mínim la seva utilització com a cabanes de pastor, en un indret que disposava de prats i planes, possiblement emprat des d’antic com a zona de descans, a mig camí de les rutes transhumants entre els Pirineus i les zones càlides del sud.

 

Localització: Al límit dels termes dels Prats de Rei i Sant Pere Sallavinera.

Visita:  Exterior i lliure

 

 

 

 

 Participa per poder posar les  

teves fotos en aquesta entrada...  

Si t'interessa, mira aquí les  

Bases del Concurs de Fotografia  

 • Actuellement 2 sur 5 étoiles
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Note : 2/5 (1 notes attribuées)

Merci d'avoir participé!

Vous avez déjà noté cette page, vous ne pouvez la noter qu'une fois !

Votre note a été changée, merci

Commentaires

Pas de commentaire. Soyez le premier à commenter Roca foradada del Collet dels Pastors !

%login_link_starAuthentifiez vous ou créez un nouveau compte utilisateur pour commenter.

Informations connexes

Visita guiada al Castell de Boixadors
 • Actuellement 4.5 sur 5 étoiles
Masia de Boixadors
 • Actuellement 0 sur 5 étoiles
Capella de la Sagrada Famíla, de boixadors
 • Actuellement 0 sur 5 étoiles
Sant Pere del Castell de Boixadors
 • Actuellement 4 sur 5 étoiles
Castell de Boixadors
 • Actuellement 5 sur 5 étoiles
Església nova de Sant Pere de Boixadors
 • Actuellement 4 sur 5 étoiles
Casa de la plaça Major
 • Actuellement 3 sur 5 étoiles
Carrer Major
 • Actuellement 3 sur 5 étoiles
Església parroquial de Sant Pere
 • Actuellement 3 sur 5 étoiles
Casa del carrer de l'Església
 • Actuellement 3 sur 5 étoiles
Activités Points d'Intérêt

Instructions

Des de:
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació